15
06/2010
0

Anti Cimex interjú - Riot Zine no.6 '93

Nem régen találtam ezt a kis interjút az Anti Cimexszes Cliffel, az angol Riot zine 1993-as számában. Kurva régi, éppen ezért érdekes is (betekinthetünk az akkori világba egy picit). Valószínűleg ez volt az egyik utolsó interjú a ’93-as feloszlásuk előtt, miután Cliff a Driller Killerben, Jonsson pedig a Wolfpack/Wolfbrigadeben folytatta a muzsikálást.

Riot: Mennyi ideje is létezik a zenekar? Mi adta a motivációt, hogy ennyi ideig nyomjátok? Melyek voltak a legjobb, illetve a legrosszabb időszakok?

Cliff: A Cimex úgy 1981. körül alakult, aztán volt egy „rövid” szünet '87-'89-ig. Az eredeti gitárosunkat kilépett a ’86-os brit turnét követően, én Göteborgba költöztem (Malmőből), próbáltunk kábé egy hetet a Cimexszel, majd visszamentem Malmöbe, hogy újra a saját bandámmal játszhassak (Black uniforms). 1989-ben új számokat kezdtünk írni (már a Cimexszel), szóval visszamentem próbálni, majd ’90-ben fel is vettük az „Absolut Country of Sweden” LP-t. Az egyetlen motiváció, azt hiszem végig az volt, hogy egyszerűen ezt a fajta zenét akartuk játszani. A bandában töltött 4 évem alatt a legjobb az volt, amikor Fagerstaban játszottunk 1990-ben egy nagy zenei fesztiválon, olyan bandákkal, mint a 999, Morbid Angel, Union Carbide, Pestilence stb…Sok ember és tökéletes szervezés. A legrosszabb pedig az, amikor megígérték, hogy játszhatunk a Hultsfred fesztiválon, de 2 héttel a buli előtt a szervezők visszamondták. Még a finnországi turnénk is csúcs volt a számomra.
Mikor kerültél bele a punkhardcoreba? Melyik bandák voltak rád hatással, illetve vannak hatással a mai napig? Korrekt lenne azt mondani, hogy a Discharge volt az Anti Cimex fő hatása?

1978-ban kerültem bele a punkba, olyan zenekarokat hallgattam, mint a Damned, vagy a Pistols. Később egyre több banda lett rám hatással természetesen, mint például a Bad Brains, Discharge és a GBH. A mai napig hallgatok régi Discharget, GBH-t, de nem az új cuccaikat, azok szarok. Csípem még a Bathoryt, a Motörheadet, a Skitlickerst, Perukerst… A Chaos UK-tól a ’82-es Finn hardcoreig mindent. Amúgy igen, mondhatjuk, hogy az Anti Cimex legnagyobb hatása a Discharge volt.

Van vegetáriánus a bandában?  Ha igen, miért döntött így? Fontosnak tartjátok az állatok jogait? Támogatjátok esetleg az ALF akcióit?
Nincs köztünk vegetáriánus. Az állatoknak ugyanannyi joguk van, mint az embereknek: semennyi… De, amúgy persze fontos dolog. Nem támogatjuk az ALF-ot pénzzel, de egyetértünk azzal, amit tesznek az állatokért.

Jár még valaki iskolába, vagy dolgozik valaki a bandából? Mit csináltok az Anti Cimexszen kívül? Milyen a svéd punkhardcore színtér mostanság? Milyen jó bandák vannak? Vannak fanzinek?
Senki sem jár iskolába és nem is dolgozunk. Charlie (dob) egy konyhában dolgozott, Lefty (basszus) pedig a Volvonál, én 3 éve, Freke (ének) meg 10 éve nem melózik… mit csinálok az Anti Cimexszen kívül? Hát, nem sok mindent, levelekre válaszolgatok, számokat írok, iszom, iszom és iszom. Most semmi nem történik a punk színtérben, de azért van egy-két jó banda. A Dischange lassan megjelenteti az LP-jét, a Perukers a 7 incsesét Varukers, Discharge és Skitlickers feldolgozásokkal. A G-Anx is fasza, csak nem igen vannak bulik mostanában. Az egyetlen fanzine, amit ismerek, az a „Sikaapara” igazi ’83-as punk érzetű zine, az összes megjelent Discharge lemez ismertetője szerepel benne! Punk Rock!
Miért angolul énekeltek? Nem lenne könnyebb az anyanyelveteken szöveget írni?

 Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz jó svéd dalt írni. 1983-ban, a Moderat Likvidationnel volt svéd számunk, ami akkor jónak is tűnt, de mára már… Hát nem is tudom. A japán szövegeket sem szeretem olvasni például, amikor Crocodile Skinket hallgatok.
Utálom a CD lemezeket. Te hogy állsz a témához? Van CD lejátszód? Milyen érzés a bakelit lemezek kimúlását megélni?
Én sem csípem a CD-ket, még lejátszóm sincs, de nagyon úgy tűnik, hogy lassan be kell szereznem egyet, mert már szinte minden azon jelenik. Imádom a bakeliteket, de mi a faszt tehetnék?

Mi volt a legnagyobb faszság, amit valaha részegen műveltél? Melyik svéd sört szereted (az olcsón kívül)?

A legnagyobb faszság? Amikor 18 évesen, segg részegen, friss jogsival beültem a kocsiba és végig furikáztam a járdákon a városban. Persze elkaptak a zsaruk, bezártak egy hónapra és elvették a jogsimat másfél évre. Miután visszakaptam, azóta állandóan részegen vezetek!! Mindig vannak vicces sztorik, amikor berúgok, csak nem emlékszem rájuk, a többiek mesélik másnap… A svéd sör Ok, viszont drága…

Mik a terveitek a jövőre nézve? Milyen kiadványaitok vannak, és hol lehet őket beszerezni?

Épp várunk az új CD/LP megjelenésére, a címe "Scandinavian Jawbreaker". 12 dalt tartalmaz és most mellékeltük a szövegeket is! Most már bármelyik nap kijöhet, aztán meglátjuk. Ha bárki szervez nekünk brit turnét és az jól meg is van szervezve, akkor megyünk. De hány turné van jól megszervezve, he??

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr912083376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.