20
09/2010
0

Radical Crush vs CODIA vs FAILED SUICIDE PLAN

Most pedig következzék egy gyors 3in1 interjú a veszprémi RADCICAL CRUSH-sal (RC), a spanyol CODIA-val © és a német FAILED SUICIDE PLAN-nel a szeptember 24-ei koncert beharangozójaként.
 
Hellóbelló, kik vagytok ti? Szerintetek egy zenekarban fontosak a nevek?
 
RC: Radical Crush - Braun Zsolt - dob; László Péter - gitár; Molnár László - ének, gitár; Kovács Melinda - basszusgitár, vokál. A zene a lényeg, meg amúgy se ez az igazi nevünk :)
 
C: Mi vagyunk a Codia. Lupe (ének), Alvaro (dob), Luis (bass), Moro (gitár).
 
FSP: Mi vagyunk a Failed Suicide Plan, 2005-ben kezdtük. Langi a basszeros, Bjarne a gitáros, Jufi énekel és Steppl ül a dobok mögött. Langi erfurti, Bjarne weimari, Jufi jénai (de Steppl hol lakik…? :) – a szerk.). Ezek mind mind kis városok ugyanabban a közép-német régióban.
CODIA
Mire utal és/vagy mit jelent a zenekar neve?
 
RC: Erőteljes/alapos zúzás... Túlnyomórészt ezt szeretjük a zenében meg úgy általában pörgünk elég sokat, + brutális állatok is vagyunk :)
 
C: Gall nyelven „crust” a jelentése.
 
FSP: Igazából nincs önálló jelentése, csak jól hangzott. A negatív hangzás ellenére nem vagyunk egyáltalán negatívok, mint amennyire azt a zenekar neve sugallja.
 
Radical Crush
Van valami konkrét üzenetetek? Ha igen, mi lészen az?
 
RC: Konkrét üzenetet nem igazán tudnák mondani, ez elég összetett dolog (alapvetően pozitív hozzáállás kritikus szemlélettel ötvözve, barátság, család, az egész életünk, egyáltalán a dolgokról való véleményünk). A szövegeket a Laci írja, neki ez jön, viszont nyilván a zenekar többi tagja is egyet ért vele. Akinek jelent valamit, levesz belőle bármilyen üzenetet, az jó, akár ha csak egy embernek is jelent bármiféle pozitívumot az életében.
 
C: Sok minden hatás ér bennünket, ami átjön a szövegeinkbe, így jónéhány politikai szituáció, a Földről, a természetről, az állatokról, és persze jónéhány szám a személyes dolgokat is érinti.
 
FSP: Igazából nincs konkrét üzenetünk. Szeretnénk kifejezni az elégedetlenségünket bizonyos társadalmi történésekkel kapcsolatban a szövegeinken és a zenénken keresztül. Sorolhatnék nagy szlogeneket, hogy elutasítjuk a kapitalizmust, a nacionalizmust, a szexizmust, a rasszizmust, az antiszemitizmust és a homofóbiát, de ez így nagyon közhelyes lenne. Igyekszünk ezen szlogenek használatát nem túlzásba vinni, valamint vannak dalaink elég sok személyes dologról is.
 
Bemutatnád a helyi színtereteket? Zenekarok? Fanzinek? Helyek? Aktivizmus?
 
RC: A helyi színtér szerintem alapvetően jó. Az, hogy akkora mozgás nincs, az a helyek hiányának köszönhető, viszont ennek ellenére úgy gondolom mindenki személy szerint teszi a dolgát (nyilván olyan mértékben, ahogy lehetősége van rá, munka, család, iskola, egyéb kötelezettségek mellett). Jó, hogy az utóbbi időben több új zenekar is megjelent, kicsit felpörgetve ezzel a dolgokat. Nagyjából szerintem mindenki ismeri egymást, tudunk egymásnak segíteni, ha arról van szó, vannak szerencsére olyan emberek, akik normálisan állnak hozzá a dolgokhoz. Fanzine/webzine nem túl sok van, van valami Agyampokla nevű, na az elég jó! :)
 
C: Coruña városában élünk (ez egy kis város Spanyolország bal sarkában Portugáliához közel). Hatalmas a crusty színterünk, de az utóbbi években néhány zenekar már kezd ellenállni ennek a stílusnak,az új generáció nem szereti ezt a zenét és ennek a mögöttes filozófiáját. Van egy szép squat-tunk a város központjába, amely folyamatosan ellenáll a rendőröknek, és folyamatosan helyet ad a diy koncerteknek és egyéb alternatív dolgoknak. A legfontosabb zenekarok nálunk így: Ekkaia, Madame Germen, SL S3..... és még mindig aktív Black Panda, Hongo (HOLANP NAP FOLYAMÁN ŐKET (is) MEGNÉZHETITEK SZÉKESFEHÉRVÁRON!!!), Nashgul és Bulldozers....
FAILED SUICIDE PLAN
FSP: Minden attól függ, hogy mit tekintünk helyi színnek a saját városkáinkon belül. Van néhány klassz hely, mint a Gerber Weimarban, vagy az egykori squat Jénaában, vagy a Mitropakeller Eisenbergben és a Juwel Gothában. Mi is elég sok koncertet szerveztünk egy erfurti squatban az elmúlt években, de ez a hely sajnos 2009-ben ki lett lakoltatva. Viszont ha megnézed a nagyobb városokat, mint Lipcse – ahol a mérete ellenére csak pár zenekar van – elég jól állunk. Vannak jó zenekarok, mint a Zann, a Glasses és a Verge On Reason, Kellerasseln és a Giants Never Tiptoe. Fanzine-ről csak egyet ismerek, az is csak időszakonként jelenik meg Lipcsében „Prod To Punk” néven. Mint ahogyan manapság tendencia, nálunk is a web-zinek, a blogok és különböző netes fórumok kerültek előtérbe. Működik egy újabb squatter mozgalom, akiknek a célja egy új squat/szociális centrum létrehozása, mivel ahogyan fentebb írtam, a másikat kilakoltatták. Van még 1-2 másik szerveződés is (ara, anti-homofób), de ezek csak néhány embert takarnak, amíg a többség panaszkodik, a karrierjét tervezi, vagy olyan dolgokkal van elfoglalva, mint hogy magasak a benzin adóterhei.
 
Mesélj valami legjobb/legrosszabb sztorit a zenekarral kapcsolatban!
 
RC: Hát, voltak vicces dolgok... párszor eltévedtünk hazafelé, az utazások általában elég komikusak szoktak lenni, nekem sikerült mindkét kocsit sárba temetni, a Laci szakadt bokával is ugrál a színpadon, ja meg volt egy fesztivál ahol elég sokat vártunk, hogy sorra kerüljünk, mire a koncert felénél le akartak küldeni a színpadról, hogy lejárt az idő... na az is jó volt, mert nem mentünk le :) Meg hát még elég sok minden történt egy év alatt, viszont az én memóriámmal vannak problémák...
 
C: Hehehe, elég sok sztorink van ahhoz, hogy nekiálljak mesélni, no meg nem tudom, hogy ép melyik lenne jó…
 
FSP: 2008-ban akartunk játszani néhány koncert Romániában. Az egyik este Szatmárnémetiben játszottunk volna, de valahogy a koncert elmaradt, és ezért úgy döntöttünk, hogy letekerünk Besztercéig, mivel másnap úgyis ott játszanánk, és alhatunk az ottani szálláson. Szóval az éjszaka közepén levezettünk Besztercéig, de sajnos a szervezőt nem tudtuk utolérni telefonon szállásügyben. Így nem maradt más, mint az autóban alvás, hiszen a kisbusz tele volt a back-line-ünkkel. Az énekesünk nem nagyon tudott aludni, így sétára indult, amikor is az egyik kereszteződésben beleütközött pár álldogáló srácba, akik megszólították: „Hé, vágom az arcodat a myspace-ről, te egy német zenekarból vagy?!”. Kiderült, hogy ő volt a szervező srác, akinél amúgyis aludtunk volna, így tiszta szerencse, hogy éjjel, egy ismeretlen városban sétálva az énekesünk éppen vele futott össze. Íg sikerült alvó helyet találni és minden jól ment mindaddig, amíg be nem falt jó sok romlott élelmiszert, ami miatt lemondani kényszerültünk a turné hátralevő részét.
 
Mit gondolsz a magyar színtérről és zenekarairól? A skacok viselkedéséről?
 
RC: Huhh hát ez egy egész estés téma de még az is kevés... Szerintem régebben jobb volt, valahogy aktívabbak voltak az emberek. Bár lehet, hogy csak én öregszem :)) Alapvetően szerintem sok embernek a fejében van gond, de ez mindig is így volt, meg így is lesz, vannak olyanok akik közelebb állnak az emberhez, szerencsére sok jó fej ember van, aki meg teszi az agyát az nem érdekel, amíg az én köreimet nem cseszteti (ez most nagyon keményen hangzik yeah, de máshogy nem tudom megfogalmazni... :). De ezek alapvetően emberi dolgok, az élet minden területén így működik, nem csak a punk színtéren. Szerintem amúgy az internet sok dolgot cseszett el, vagyis talán ugyanaz a negatív mint ami a pozitív oldala. Bármit megtalálhatsz, rábukkanhatsz akármilyen zenére, viszont pont ugyanez a rossz is, egyszerűen túl sok az információ, elveszel benne, nagyon nehéz megtalálni a jó dolgokat. Egy idő után ráun az ember (legalábbis én sokkal jobban szeretem a saját dolgaimat, hobbijaimat csinálni, mint egész nap lógni a neten). Nekem valahogy jobban bejött mikor egymás között cserélgettük a cd-ket (vagy mikor még kiscsikó koromban kazettákat másolgattam :) - de ez ugye meg már nem csak a magyar színtérről szól.
RADICAL CRUSH
C: Nem nagyon vágjuk a magyar zenekarokat, talán csak a Rivers Run Dry-t, de az elmúlt hónapokban utána néztem pár zenekarnak, akik így tetszenek, mint pl. az Iszonyat vagy a Radical Crush. Már nagyon várjuk, hogy nálatok játszhassunk, mert úgy gondolom, hogy nálatok elég harciasak a fiatalok.
 
FSP: Nem sokat tudunk a magyar színről. Ismerünk 1-2 régi zenekart, mint az Auróra, meg a néhány évvel ezelőtti, szintén „nagy” zenekarokat, mint a BTS, a Newborn vagy a Downcore. A dobosunk játszott már egyszer 2005-ben Budapesten egy másik zenekarral, de egy éjjel kevés arra, hogy sokat tudj meg a színről, úgy, hogy előzetesen nem ismersz már pár srácot a neten keresztül
 
Mit vártok a szeptemberi koncertetektől?
 
RC: Úgy konkrétan csak jó hangulatot (nincsenek túl nagy igényeink :), viszont már várjuk nagyon. (Ja én meg én még várom a vadonatúj Iszonyat diszkemet :)
 
C: Szeretnénk kicsit megismerni az országot és a helyet, ahol játszunk. Ez a lehető legtöbb, hiszen csak egy rövid estét tölthetünk nálatok. De bízunk benne, hogy nagyon jó lesz sok új emberrel és hogy sok srác fog eljönni megnézni bennünket és ők is élvezni fogják mindezt. Minednesetre mi mindent megteszünk!
 
FSP: Egy jó koncertet, jó zenekarokkal és jó arcokkal.
 
Szeretitek a városotokat? Szerettek Magyarországon élni?
 
RC: Hát, ugye itt Veszprémben, hogy is fogalmazzak nem kell megfeszülni, hogy minden programra eljussál ami érdekel... Sajnos én úgy vettem észre, hogy inkább keresztbe tesznek a fiataloknak, minthogy bármilyen normális programot hagynának megszervezni. A többiek nevében nem tudok nyilatkozni (főleg mivel én csak két éve lakom itt, ők meg ide születtek, illetve a Fachyga zirci), igazság szerint én itt bizonyos embereket kedvelek/szeretek, nem magát a várost (bár igen nagyon szép a vár :) Magyarországról nagyjából ugyanez a véleményem.
 
C: Szeretünk itt élni, itt vannak a barátaink, a családunk, a barátnőink, a kutyáink és az egész életünk, de személy szerint szeretünk nagyon utazni és belekóstolni más életstílusokba, élethelyzetekbe más helyeken… Lehetséges, hogy ezen a turnén fogok rálelni egy olyan új helyre, ahol élni szeretnék…?
CODIA
FSP: Ez más és más mindannyiunknak, mivel különböző városokban élünk. Steppl pl. nem szereti Erfurtot, mivel a 2009-es squat kilakoltatása óta szinte semmi sincs, se hely, se szervezésügyileg. Egy új squat létrehozására viszont most az idő nagyon nem kedvez, hiszen a városvezetés igyekszik minden újabb illegális akciót csírájában elfolytani, így ha koncertezni szeretnél például, akkor elég sokat kell vezetned, utaznod. Ami itt tart bennünket, az legfőképp a zenekar, a barátságok és a munkahely.
Németországról: gazdaságilag előrébb vagyunk sok-sok országgal szemben, mint ahol szegénységben élnek, viszont Németország egy olyan ország, ahol ennek ellenére az emberek tele vannak ostoba előítéletekkel és sztereotípiákkal, valamint van bőven kivetni valónk mind a történelemben, mind pedig a politikánkban. Egyszóval diplomatikusan kijelenteni azt, hogy
Mintegy Németország: Gazdaságilag sok-sok országban, ahol az emberek szegényebbek, mint itt. De másrészt ez egy olyan ország, az emberek tele ostoba előítéletek és sztereotípiák - nem szeretünk sokat német kultúra, a politika vagy a történelem. Tehát így diplomatikusan kijelenten azt, hogy Németország a mi országunk, nem lehet. Bjarne félig olasz, és Ő pl. úgy látja, hogy ezekben a dolgokban nem csak Németország a ludas, hiszen Ő pl. Olaszországban mindezt erősebben érzékeli. Mi pedig tipikus kisvárosokban élünk távol a nagyvárosoktól, aminek a vonzata az, hogy mindenben kevesebb lehetőség jut nekünk, legyen szó bárminemű aktivitásról, koncertekről, vagy akár a nyíltabb gondolkodású emberekből.
 
Valamit még a végére? Üzenetféleség? 
 
RC: Köszi mindenkinek, aki eddig megnézett/meghívott minket, meghallgatta a zenénket! 
Figyeljetek oda egymásra, érezzétek jól magatokat, ne feszüljetek rá minden kis szarra, problémák nélkül nincs élet.
 
Köszönöm az interjút, nemsokára találkozunk!
 
RC: Mi köszönjük a lehetőséget! :)
 
FSP: Köszönjük az interjút és köszi, hogy szervezel nekünk koncertet!
FAILED SUICIDE PLAN
C: Igazán örülünk ennek az interjúnak és a koncertnek, már nagyon várom a személyes találkozást!
 
 
… egyszóval nincs más hátra, mint előre, amennyiben szeretnéd látni ezen zenekarokat,úgy találkozunk pénteken Ajkán a Rakéta Presszóban!
 
Kontaktok:
RADICAL CRUSH: http://www.myspace.com/radicalcrushmusic
CODIA: http://www.myspace.com/codiacore
FAILED SUICIDE PLAN: http://www.myspace.com/failedsuicideplan

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr82310201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.