15
10/2010
0

Konspiráció vs. segélyszervezetek

Eredetileg nem szándékoztam írni a témáról, hisz a legkedvesebb barátaim is sajnálatos módon érintettek (az ő részükről majd elmondják, mi a helyzet), de valahogy gondolkodóba estem. Veszprémben és otthon is jártomban-keltemben sok helyen látok, a vörösiszap áradásnak áldozatul esett emberek megsegítése céljából kihelyezett gyűjtő ládákat. A minap egy meglehetősen "egyszerű" kinézetű munkás férfi dobott be pár száz forintot egy net kávézó gyűjtőjébe, és látszott rajta, hogy számára is igen nagy értéket képvisel az a néhány forint. Ő mégis úgy gondolta, hogy másnak nagyobb szüksége van rá és reméli, hogy el is fog jutni azokhoz, akiknek szánta a pénzt. No igen, de vajon tényleg odajut? Előre bocsájtom, hogy nem tudok semmi konkrétummal szolgálni, pusztán elgondolkodtam a dolgon és lehet, hogy csak a szkepticizmusom mondatja velem, de én nem tudom elhinni. És nem csak ennek az "egyiknagytelefonszolgáltatónakakihelyezettnetpontja" üzletnek nem tudom elhinni, de a sem a vöröskeresztnek, sem a máltaiaknak, sem az ökomenikusoknak.Jön a demagógia, hogy hogyan lehet ellenőrizni? De tényleg? Miért bízzak meg bennük? Nyilván, akik a "munkásaik", plusz önkéntesek, meg mindenki aki a terepen dolgozik, nem a pénzért csinálja. Nem is róluk beszélek, ők tényleg segíteni akarnak. Sőt látszik, hogy most az egész ország összefogott, és szolidarít, segélyt küld, segít stb. Természetesen ez több, mint dícséretes. De valahogy nekem nehéz elhinnem azt, hogy a nagy szervezetek puszta felebaráti szretetből odaadják az összes befolyt pénzt annak, akinek eredetileg szánják a jóhiszemű emberek. Hatalmas összegekről beszélünk, méghozzá adómentesről és ez már több lehet egyeseknek, mint csábító... A gépezetbe a terepen kint levők nem látnak bele. Nem spekulálnék, ha a világ nem olyan lenne emilyen és nema  tőke irányítana mindent. Jó lenne, ha az ilyen dolgok még csak feltételezése is a puszta idiotizmusomból fakadna, de szerintem ez a kis kritikus gondolat ott motoszkál mindenki halántéklebenyében, amikor pénzt ajánl fel. Valószínűleg legszivesebben mindenki inkább végigkísérné a pénz útját az elejétől a végéig. Ezt most főként a fenti eset váltotta ki belőlem, meivel nem szeretném, ha a "kisember" pénzével játszanának, hisz ott az érték sokkal nagyobb, mint maga az összeg. Az nem háborítana annyira fel, ha a a média és a pozitív közvélemény elérése céljából egyes konszernek által felajánlott összegeket zsebre vágja a másik konszern...

Mindenesetre én azt mondom, hogy aki teheti kerülje ki ezeket a mammut szervezeteket és oldja meg valamely önszerveződő módon, illetve egy olyan kis tömörülés kereteiben a segélyezést, amely(ek)ben megbízik. Jó példa erre a dzsukhelles buli, illetve a győri kezdeményezés.

DO IT TOGETHER!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr492373602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.