14
12/2010
0

Gyakorlatilag minden IT-eszközhöz vér tapad

A karácsony az egyik legnagyobb forgalmat garantálja a kereskedőknek, legyen szó hordozható és asztali számítógépek, vagy más készülékek értékesítéséről. Azonban ezek előállításába rengeteg ember hal bele.

Cecilia Tuico, a Workers Assistance Center (WAC) nevű Fülöp-szigeteki munkajogi szervezet munkatársa azonban arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezek a termékek milyen körülmények között készülnek. Miközben az emberek gyakran kapnak karácsonyra valamilyen informatikai vagy távközlési eszközt, az azokat elkészítő emberek nem részesülnek ilyen kitüntető figyelemben. Az Apple és más óriáscégek termékeit a gyártósorok mellett készítő ázsiai munkásokat kihasználják a munkaadók. Sokan nem bírják elviselni a körülményeket és öngyilkosok lesznek. Az éhbér, a rendszeres túlóráztatás, az egészséget veszélyeztető munkakörülmények tucatjával szedik az áldozataikat.

A helyzet nem csak Kínában borzasztó, hanem a Fülöp-szigeteken is, ahol az exporttermékek kétharmadát az elektronikai készülékek teszik ki. Itt készülnek többek között az Intel, a Hewlett-Packard, a Nokia, a Siemens, a Sony Ericsson, a Philips, a Toshiba, az Apple és számos más cég chipjei, merevlemezei és SIM-kártyái. Cecilia Tuico drámai fejleményekről számolt be. A foglalkoztatottak körülbelül 60 százalékára közvetítők segítségével találnak rá a cégek. Ez a megoldás különösen azért népszerű, mert akit ilyen konstrukcióban dolgozik, annak a törvény szerint csak a minimálbér 75 százalékát kell kifizetni.

Szakszervezetek gyakorlatilag nem léteznek, ami nem véletlen, tekintve, hogy a jobb munkakörülményekért harcoló munkaügyi vezetőket nemes egyszerűséggel megöletik. Tavaly óta 80 vezetőt gyilkoltak meg. Ezzel a Fülöp-szigetek ilyen szempontból a második legveszélyesebb ország a világon Kolumbia után. Az ideális munkaerőnek az egyedülálló, fiatal nők számítanak, akiknek nincsen családjuk vagy gyerekeik. Ráadásul különösen megalázó, hogy minden munkásnőnek bizonyítania kell a szüzességét. A műszak reggel hatkor kezdődik és este 18 órakor ér véget. Egyetlen, 20 perces ebédszünet van. Az alkalmazottak gyakran a hét minden napján dolgoznak, általában állva, ülni ugyanis szigorúan tilos, mivel a hivatalos indoklás szerint, akkor „kevésbé termelékenyek”. A munkabér műszakonként 5 euró.

Andrea Ben Lassoued, a Clean IT nevű tisztességes munkakörülményekért harcoló szervezet munkatársa úgy vélte: ezek a tények bizonyítják, hogy jelenleg nem léteznek korrekt körülmények között gyártott számítógépek és IT-eszközök. Az Apple minden egyes iPhone és iPad után 50 százalékos hasznot zsebel be, miközben a termékeket készítők gyakran még a törvényileg előírt minimálbért sem kapják meg.

Legutoljára november 5-én követett el Foxconn-alkalmazott öngyilkosságot, ő volt a 18. áldozat. Ez a szám ugyan elenyészőnek tűnhet a cég által Kínában foglalkoztatott 900 000 munkavállalóhoz képest, de rávilágít az összes dolgozó kiszolgáltatottságára, mindennapos megpróbáltatásaikra. Az öngyilkossági hullám tavaly júliusban kezdődött, amikor egy kínai munkás elveszítette egy iPhone prototípusát, majd önkezével vetett véget az életének. A gyártó ugyan fizetésemelést ígért, de a dolgozók annyira elkeseredtek, hogy erre tüntetéssel válaszoltak. A helyzet az elmúlt hónapokban semmit sem változott.

Az öngyilkossági hullám miatt a Foxconn 80-ra mérsékelte a havonta elrendelhető túlórák számát, de ez még mindig több mint a kétszerese az elfogadott maximum 36 órának. Egyes üzemekben az alkalmazottaknak írásban kell igazolniuk, hogy „önként vállalják a túlórázást.” Egy shenzheni Foxconn-munkás alapbére 900 jüan, ami körülbelül 100 eurónak felel meg. Az összegnek csupán a 40 százalékát kereste meg normál foglalkoztatásban, a többi pénz kifizetéséhez 136 túlórát kellett teljesítenie.

a cikk sg.hu-n jelent meg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr822515977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.