18
11/2009
0

ZX TAPES - avagy a kazetták 100%-osan diy újrahasznosítása

Hardcorepunk avagy sem…? Hogy belefér-e a blog profiljába?... vagy sem! Mindenesetre annyi biztos, hogy remek dolgok a válogatáskazetták. Az „old-school” időkben a kazettamásolgatás/csereberélgetés napi elfoglaltsága volt minden, magára is valamit adó kölyöknek. Akik bírták, volt kedvük, idejük, energiájuk, azok saját készítésű válogatásokkal is előálltak, volt, aki „hivatalosan”, volt, aki csak saját maga, vagy szűk társaságának a szórakoztatására, vagy az általa megismertetésre szánt zenekarok promotálása céljából. Manapság új szelek járnak, a kazetták zöme a polcról dobozokba, szekrények mélyébe került, beköszöntött az elektronikus hanghordozók ideje. A mostanában beszerzett kazetták – szerencsére egyre több magyar zenekar is meglep bennünket 1-1, az általam oly nagyra tartott szalaggal – részemre nem nyújtanak reprezentatív képet sem hazai, sem külföldi viszonylatban, de mégis megnyugtató, hogy van, nem sikerült a modernizációnak eltörölnie.

 

Mint minden közösségi oldalnak megvannak a maga előnyös tulajdonságai és árnyoldalai. Namármost egy kazetta kiadó felfedezése és a vele történő kommunikálás semmiképpen sem negatív dolog, pláne, ha a végén ismét kialakul a cserebere lehetősége, ami odáig fajul, hogy ismételten egyre jobban érdeklődsz, hogy a postásotok mikor jár az utcátok fele, és hogy hozott-e valami csomagot. Igen, előjött megint belőlem ez az érzés… Nosztalgia? A fene se tudja, mindenesetre jó.

Egy ilyen (majdnem)mindenki által használt közösségi oldalon kirándulgatva „futottam” össze Jon-nal, a ZX-TAPES egyszemélyes motorjával, a Manchester-i sráccal, aki kisebb-nagyobb kazettagyűjtemények újrahasznosításával foglalatoskodik. Gondolom ennek mibenlétét nem nagyon kell magyaráznom, gondolom minannyiunknak van legalább egy Dolly-Roll-ra másolt Slayer, vagy egy Madonna kazira másolt Discharge „újrahasznosított” kazija :)))) A fentiek ismeretében Jon kis szériás demókat, split-tape-eket és válogatásokat ad ki. Talán a titok a kis szériákban van? Vagy a remek diy design-ba? Vagy magának a kazettához kapcsolható varázsában? Vagy mindháromban? Vagy mégtöbb…?

 

Mivel már említettem, a kis szériák hamar elfogynak, elcserélődnek, így már csak a sorban a 4. és 5. kiadványát tudtam becserélni Jon-nal magyar zenékre. Most erről a 2 kaziról kellene írnom valami kritikát, vagy ilyesmit…

 

Kezdjük talán a Wheelchair Wheelchair Wheelchair Wheelchair / XharoldshitmanX split kaziról írnék. A kivitel zseniális :))) Pont, mint egy Z’Zi Labor fekete fehér kazi – ahogyan a Grow Up Fuck It Up-pal kiadott split kaziból is lejön, csak itt nincs semmi túldesig-olva, egy „X”, azt csá. A borító sem hordoz semmi információt, amint azt a képen is láthatod, egy kisebbfajta rőzsenyaláb és kész. Ötletesnek ötletes, designos-nak design-os, de hogyan fogom behelyezni a kazetta tartóba, azt nem tudom… De megoldom, lehet, előkerül egy kis lombfűrész, és méretre szabom…? Megoldjuk :))) De hogy a belbecsről is essék szó. A szalagon zenekaronként 3-3 szám van. A WWWW lelkivilágára – egyébként egy 2 tagú zenekarról van szó – valószínűleg nincsen jó hatással a szigetvilági élet. Nyers hangzás, olykor vontatottnak tűnik nekem, de a durva részek kellemesek. A XharoldshitmanX a napos Skóciából adja a 3 számát. Részemre ez a powerviolence stílus és hangzásvilág sokkal közelebb ál. Sajnos a stílusjegyekből adódóan legnagyobb bánatomra ez a 3-3 szám nem túl hosszú, kb. annyi idő alatt végig tudod hallgatni, amennyi időre szükséged volt ezen bekezdés végigolvasásához.

 

 

A ZX-TAPES 5. kiadványa egy válogatáskazetta. Remekbeszabott színes-nyomtatós borító tracklis-tel és közösségi portálos eléréssel. Ennyi, nem több. Belbecs? 12 zenekar 12 egymástól teljes mértékben eltérő stílusban, hosszban és minőségben bő fél órában. Koncertekről hajnalban hazafele tuti sokszor forogni fog, amúgy otthon kedvelésből tutira nem hallgatnám :))) Gondoltam készítek egy táblázatot és az olvasó saját feladatként mint a suliban összeköti a megfelelő zenekarnevet a megfelelő zenei „behatárolással”, azonban ha ebbe belemennék – és lehet belegondolva talán érdekesebb is lenne a „kritika” – nem mostanában tudnám befejezni ezt az írást. Így lássuk a 12 zenekarnevet kérem alássan: Joint Chiefs of Math, Swim Ignorant Fire, Slapendehonden, Negative Neutron, Granny Frost, Anisette, Henry Fonda, Paregorik – Paregorik, Velma and the happy campers, Cantank, Staplemouth, Paradise. És hogy mire számíts? Alternatívra, elszállós, ugyanakkor dallamos, screamos behatású instrumentális zenére, 10 másodperces fast-core-ra, 5 perces noise/industrial zajra, sejtelmes elektro-ra, elektromos prüttyögésekre, 6 perces jazz-re, country-ra, szimpla rockzenére, zakatoló founky-s rap-re, kísérletezős rockra és egy szerelmes hardcorepunk számra.

Mivel a kazetta már sold out, ezért Jon letölthetővé tette a tartalmát. Ha gondolod, húzd le, hallgasd… aztán küldj el, hogy vagy melegebb éghajlatra vagy Szibériába, amiért ezt ajánlani merészeltem :)))

 

Kontakt: http://www.myspace.com/zxtapes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr821534359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.