07
12/2009
0

Rivers Run Dry interjú

Magyar "punk zenei színterünk" poshadt állóvízéből került elő nem is olyan régen a Rivers Run Dry. Nekem már az első pillanattól bejött ez a móka (még asszem free festen Slayer and the boys néven), hisz eleve a d-beat/crust zenét játszó bandákat meg lehet számolni egy kezemen és ők ráadásul nem is az "alap stílust" kenik, hanem a From Ashes Rise/Tragedy/Ekkaia féle dark d-beat hardcoret. Jó zene, jó felfogás, jófej tagok, no meg a díbít, én rájuk szavazok...

Muti be a zenekart, fontosabb infok stb. a szokásos…

Konti: „Hello bloody wankers! This is the bloody fucking Rivers Run Dry from bloody fucking Hungary!”

Kinek volt az ötlete egy ilyen jellegű zenekar alapítása? Volt valami konkrét ok, aminek a hatására elkezdtétek a bandát?

Slayer: Én már nagyon régóta totális fanatikusa vagyok az olyan bandáknak mint a From Ashes Rise, World Burns To Death, Tragedy,  Remains Of The Day, Ictus, stb. és nagyon szerettem volna játszani egy ilyen stílusú bandában. 

 Hogy alakult ki ez a felállás? Magyarország összes Tragedy rajongója benne van?:)

Slayer: Számomra a legnagyobb hatás mindenképp a From Ashes Rise, de nem vagyunk semmilyen klónok, és nem akarunk magyar Tragedy vagy bármilyen copycat banda lenni.

Konti: Slayer, Laci és Gabi már próbálkoztak korábban alkotni valamit, de ez annak idején abbamaradt. Talán 2007 őszén jöttünk össze így négyen, de hogy ez pontosan hogy ment, arra már nem emlékszem. Aztán egy kicsit később csatlakozott hozzánk Elliott is és azóta öten csináljuk. Nálam ebben a stílusban a leghallgatottabb bandák: From Ashes Rise,  His Hero Is Gone, Ekkaia.

A RRD projekt vagy „teljes értékű” zenekar?

Konti: Egy olyan projekt, amiért szívesen áldozok, amennyit csak tudok, és cserében szívesen kihasználom mindazokat a lehetőségeket, amiket magában tartogat; legyen az önkifejezés, utazgatás, barátkozás, vitatkozás, tanulás, hallgatás, beleegyezés, stb..

Laci: Nekem teljes értékű zenekar. Szerintem mindenki annyit tesz hozzá, amennyit bír, nyilván akinek nincs másik bandája, többet tud ezzel foglalkozni…

Miről szólnak a szövegek általában, ki írja őket? Terveztek magyar nyelvű számokat is?
Laci: Társadalomkritikus szövegeink vannak elsősorban, amik talán arra ösztönözhetnek valakit, hogy elgondolkodjon egy-egy témán. Természetesen azért a kritika mellett hitet is vallunk/vallok, tehát nézőpontot, saját értékrendet is fejtek ki. Ugyanakkor önkritikusak is vagyunk és nem próbálunk sem megmondó szerepben tetszelegni sem pedig másnak feltüntetni magunkat, mint akik valójában vagyunk. Olyan témákat boncolgatunk a számokban, amelyek minket is megviselnek, megérintenek és talán az, hogy őszintén elüvöltjük az emberek arcába a véleményünket az is a kommunikáció egy fajtája. Bár szerintem se nem mélyebb se nem jobb annál, mint amikor leülsz beszélni valakivel ezekről a dolgokról. Ha kimondasz valamit a színpadon, akkor annak mindig nagyobb súlya lesz/van, mintha azt a haverodnak mondanád a buszon ülve, vagy éppen egy társaságban az asztal körül. Ilyenkor minősíted magadat azok szemében, akiknek nem feltétlenül lesz olyan kapcsolata veled, amiben ezekről esélyetek lenne gondolatot váltani. Egyébként egyelőre én írom őket, de szeretnék ezen változtatni, mert nem feltétlenül vannak mindig olyan jó ötleteim, soraim, amikből mindig szöveget kellene készíteni…én valahogy úgy gondolom el, hogy mindenki hoz valamit (pl. gondolat, ütős sor, aforizma, lopott versszakok akármi…) egy-egy témával kapcsolatban és azt összetenném/nénk egy szöveggé.  Nem zárnám ki, hogy lesz magyar szövegünk, de nincs tervbe véve.. ha úgy érzem/érezzük, hogy az lenne a jobb, akkor mehet…egyébként bár a szövegeket nem, de  a magyarázatokat mindig lefordítjuk magyarra.

Itthon sajnos kurvára nincs kereslet szerintem a D-beat, crusty bandákra, viszont külföldön annál inkább. Titeket hogy fogadtak itthon és külföldön?

Slayer: Szerintem bejön az embereknek, amit csinálunk, nem igazán kaptunk negatív visszajelzést eddig, és ez remek! A turné is nagyon jól sikerült, volt egy vagy két kevésbé jó koncert de általában nagyon jó reakciókat kaptunk!

Laci: Szerintem egyre jobban érdekli az embereket ez a típusú zene. Itt fontos kiemelni, hogy nem a crust életstílus, vagy a zenei stílussal szorosan egybeforrott ideológia kezdi el érdekelni az embereket, hanem a zene. Ez természetesen nem baj, de azért én nem bánnám, ha pl. olyan jellegű megmozdulások (squat mozgalom, felvonulások, anarchista propaganda stb..) léteznének itthon is, mint pl. a szomszédos országokban, amelyeket sokszor az itthon lenézett piszkos, kutyás, szakadt crustpunk arcok működtetnek.

Gondolom igen fasza volt a turné. Merre jártatok, hogy sikerült összehozni, hol volt a legjobb a fogadtatás?  Plusz valami disznó sztori is jöhetne ehe-ehe…
Konti: Tényleg remek volt. Nekem azért is nagyon tetszett, mert ahhoz képest, hogy csak 12 nap volt az egész, elég sokfelé jártunk és jó volt minden este más-más miliőbe csöppenni és részese lenni az adott közösségnek. Jártunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában, Csehországban, Lengyelországban és volt közben egy budapesti koncertünk is. Eleinte 5-6 naposra terveztük, úgy voltunk vele, hogy ha sikerül ennyi koncertet egymás utáni napokra összehozni, azzal már nagyon meg leszünk elégedve.. és meg is voltunk, de végül 10 fellépés lett belőle hála a lengyel ismerőseinknek, akik még négy dátumot összehoztak nekünk, köztük a turné legjobb koncertjeit.

A Slayer and the boys elég gáz név volt szerintem, honnan jött a Rivers Run Dry? (Hallottam egy sztorit a raccsolásról ezzel kapcsolatban)

Laci: A zenekar elég tetű módon képes csak egyes közös döntéseket meghozni. Ilyen volt pl. a névválasztás is, amin agyaltunk hónapokig (ebben az időben aggatták ránk a slayer and the boys nevet, amit nem vettünk komolyan…bár volt egy valaki a bandában, akinek tetszett..he-he), míg végül lett a rivers run dry, aminek tetszett a hangzása, a jelentései, meg az asszociációs lehetőségek is és nem mellesleg egy catharsis szövegben is feltűnik.

Megjelent egy demotok is. Pár szót ejtsetek erről (hol vettétek fel, mennyi ment el belőle, kiadó , visszajelzések stb.)

Konti: Az első négy számunkat tartalmazza, Budapesten rögzítettük valamikor 2008 nyarán és körülbelül egy évvel később jelent meg papírtokos CD-R verzióban a Dzsukhell Rekordsnál, ami a saját kis kiadónk. 200 darab készült, aminek a java elment koncerteken, ugyanakkor cseréltünk is jó párat főleg külföldi disztrókkal, eljuttattunk néhányat fanzinekhez, hogy írjanak róla kritikát és ajándékoztunk is koncertszervezőinknek, szállásadóinknak belőlük.

Laci: Nevezhetjük demónak, vagy bemutatkozó ep-nek is a dolgot. Demóként osztogattuk, aztán, ha jól emlékszem picit újrakevertük és csináltunk hozzá normális borítót, azóta EP-nek hívjuk.
Ha jól tudom készül az új lemez. Mit kell róla tudni, így előzetesben?

Laci: Igazándiból, 3 számról van szó, amit még az év elején felvettünk és egyelőre arra vár, hogy történjen vele valami. Szó van arról, hogy dél-Amerikában kijönne egy split cd-n egy brazil kiadónál, valamint Európában szeretnénk szintén vagy split 10”-en vagy sima 7”-en kiadni, amikhez szintén volna segítség, de egyelőre még nem körvonalazódott ki teljesen a dolog.
Slayer elég sokat vagy turnén (Human Error, RRD), nem nehéz a folyamatos pörgésből visszasüllyedni a szürke hétköznapokba?

Slayer: Ne is mondd, egy fasza turné után hazamenni és nekiállni a kötelességeknek, nos, az az első néhány napban egyenesen pokol. Most éppen Sheffieldben vagyok a Human Errorral, amikor ezeket a sorokat írom, remekül érezzük magunkat!

Mit szeretnétek elérni, vannak kitűzött célok?

Konti: Szeretnénk aktívak lenni néhány olyan dologban, amik régóta foglalkoztatnak, motiválnak minket. Ezek egy részét már a zenekar megléte előtt is űztük külön-külön, és most sem vagyunk összenőve, de néhány dolog így közösen még könnyebben elérhető, ugyanakkor, mivel nagyjából közös dolgokért rajongunk, egymástól is tanulhatunk ezt-azt. Érdekesek számunkra például a különböző diy jellegű színterek életébe való betekintés, utazgatás, az underground média / irodalom kiadványainak begyűjtése, tanulmányozása, terjesztése.. itt megjegyzem, hogy van egy könyv- / lemezdisztrónk is, ami most kezd jobban beindulni. Vagy ide sorolható még a koncertszervezés, saját kiadványok készítése, közös főzések, kukázás, stb..


Köszi skacok, sok sikert továbbra is!

Akit érdekel a banda: http://www.myspace.com/riversrundrydbeat

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr971581421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.