16
01/2010
0

Brnoi színtér riport 1. rész

A Cseh "Drunk nach Osten" fanzine szerkesztője, Paaya küldte ezt az aktuális hardcorepunk színtérrajzot, városáról Brnoról. Mivel részletesen és hosszan írt a helyi színtér minden aspektusáról, ezért részenként fogom közölni (meg azért, mert nincs időm fordítgatni:).

Az első részben a helyi zenekarokról olvashattok.

Hello!!! Paaya vagyok a csehországi Brnoból. Itt egy akutális színtér riport a városomról. A szöveg nagy része már megjelent eddig néhány fanzineben, de azért sok minden változott azóta, lássuk csak…

Brno egy egyetemi város – iskolaidőben tele van diákokkal a, szünidőben viszont kurva unalmas. A második legnagyobb Cseh város, az ország délkeleti részén fekszik, nem túl nagy, nem túl kicsi kábé 400.000 lakosa van.

Nem akarok sokat dumálni a történelemről, csak néhány bandát emelek ki, akiket nem lehet kihagyni… Eltekintve a ZEMEZLUC-tól (róluk többet később), a ’80-as években egy jó raw punk as fuck banda volt a VZOR 60 (www.vzor60.wz.cz). Felvettek egy fasza kazettát, aztán feloszlottak miután két tag nyugatra emigrált. Néhány éve megpróbálták meglovagolni a reunion hullámot, hogy felvegyék a régi cuccaikat, de a tagok nézeteltérései miatt soha nem fejezték be a munkálatokat… Az INSANIA (titkos rendőrségi beavatkozás után SKIMMED névre váltva) a hardcore és a thrash metal őrült keverékét tolta. Még mindig léteznek, de a stílus azért már megváltozott. Mellettük az S.R.K. kaotikus out-of-tune-and-rhythm hardcore zenét játszott.

A ’90-es években volt például egy crusty hardcore zenekar a LOS SOMROS (pár tag játszott még a NO PASARAN és a DOGS ANTICOPS bandákban is). Néhányan közülük később megalapították az OPERACE ARTABAN-t, amely manapság a leghíresebb Oi! banda Csehországban. Sok külföldi abban az illúzióban él, hogy ők valami antifa-SHARP banda, vagy ilyesmi, de ne legyetek már naívak! Nem azok… Néhány hónapja lefülelték két tagjukat, miközben “Sieg Heil!”-ezve vertek két srácot. A dobosuk Patriot, Thor Steinar meg Screwdriver pólókat hord… Nem kimondottan nácik, de nincsenek távol tőle. Klasszikus erőszakos, paraszt, kvázi rasszista mentalitás. Megbaszhatják.

A másik két említésre méltó banda ebből az időből a PAZI SNAJPER (melodikus anarcho punk női/ffi énekkel) és a MRTVA BUDOUCNOST. Az utóbbi 1994-2000 között játszott és a stílusuk a raw crustpunktól az extreme hardcore/violence-ig terjedt, két énekkel és intelligens politikus szövegekkel. 3 split Ep-t és 2 split LP-t + rengeteg kazettát és válogatást vettek fel, ráadásul sokszor végig turnézták Európát. A MORE BAD NEWS 2001-ben kezdte a darkos, sikoltozós, apokaliptikus hardcore muzsikáját, néhány metálos elemmel. Nem voltak rosszak – nem ilyen tough guy metal macho HC – tényleg jól zúztak! Mindenesetre már feloszlottak egy ideje. 

 Na, de ugorjunk a napjainkhoz… Azzal a bandával kezdem, ahol én is gitározom, ez a FESTA DESPERATO. 2002-ben kezdtük nyomni a raw fast out of tune noisy hardcoret, mely néhány tagcsere után a nyers crust/hardcore felé fordult. 2007 óta nem voltunk aktívak, mert nem volt dobosunk. Már újra próbálunk és most vettünk fel egy LP-t is, szóval újra készen állunk a koncertezésre. A 2005-ös demo most jött ki egy 7” EP formájában. Lessetek meg minket: www.festadesperato.com (hamarosan működni fog) or www.myspace.com/festadesperato.

Az utóbbi időben megosztjuk a próbatermünket más bandákkal is, így a SEE YOU IN HELL-lel (www.seeyouinhell.cz or www.myspace.com/seeyouinhellthrash). 1999 –ben alakultak, Filippel a MRTVA BUDOUCNOST gittyósával. A stílusuk rengeteget fejlődött a kezdet óta. Korábban eléggé dark, szakadt, kaotikus hardcoret játszottak. Mára megtalálták a stílusukat és a hangzást, ami fekszik nekik. Gyorsabb, nyersebb és kevésbé komplikáltabb írányba mentek. Az eredmény egy király lehangolt, dühös, anti-keresztény hardcore/thrash/punk. Sokat turnéztak és 2006 tavaszán Japánba is eljutottak (ők voltak az első Cseh punk banda, akik valaha játszottak ott!) és Braziliában is jártak kétszer. Egy másik zenekar a SCARTO – érdekes keveréke a thrashnek és a grindcorenak. Nem túl aktív koncertezők, de nem sokára ígérnek egy LP-t. Eddig cask néhány daluk jelent meg a ‘Play Fast Or Don’t’ válogatás LP-n. A dobosuk “Beer” működteti a Beer Is Not Drink kiadót és korábban a SPACE TO BEING-ben dobolt. Az énekesük Mirek (kontakt hozzá: ulitma.ratio@seznam.cz) a FESTA DESPERATO egykori énekese.

Aztán itt van még a ZMEZLUC (www.zemezluc.com), az intelligens, eredeti straight-forward punk helyi halhatatlan veteránjai. Ők már hosszú ideje 1986 óta aktívak. Amiylen öregek, olyan faszán játszanak. Brilliáns. Most adták ki az új 7” EP-jüket. Persze rengeteg más cuccot is megjelentettek. Egyszerűen klasszikus Cseh punk – ellentétben sok ’80-as évek beli bandával, a ZMEZLUC megtartotta a DIY értékeket a mai napig (és hallgatható is).

A MAC GYVER (vagosh666@seznam.cz) ex PAZI SNAJPER tagokból alakult, melodic intelligens punkot játszanak (de inkább sötét és feszült, mint vidám), néhány helyen reggae hatással… talán a JUGGLING JUGULARS és a P.A.I.N. játszik valami hasonlót. Egy EP jött ki tőlük. Sajnos nem túl aktívak (a basszerosuk sebész, a gitáros meg sokat utazik stb.).

A NAGAIKA (http://nagaika.czechcore.cz) a TERRA-RIOT anarcho-folk kombó romjaiból alakult. Sötét atmoszférájú ópuszok a szabadságról és a rendszer elleni harcról. Én egy split CD-ről tudok a MORE BAN NEWS-szal.

A MAD PIGS (www.madpigs.wz.cz, www.myspace.com/madpigs) fasza hardcore punkot játszik. Kábé 16 évesen alapították a zenekart, a felállás folyamatosan alakult az idők során, de még mindíg nyomják. Erősen hatott rájuk a ‘77/’82-es évek punk zenéje mellett a ’80-asok hardcoreja, a crust, a káosz punk és a japo hácé. Kibaszott keményen dolgoztak az utóbbi időben, túráztak Európában és Japánban és komolyan fontolgatnak egy Kínai turnét is. Rengeteg anyaguk jelent meg (az utolsó a Japán J.U.U.M.-mal megjelent split 7” EP) és a helyi színteret is próbálják támogatni.

PRIPYAT (igen – a Chernobylhoz közel fekvő Ukrán város… www.myspace.com/pripyat86) volt az a banda, ahol doboltam. Csak rövid ideig voltunk aktívak (2006-2007), kábé 8 koncertet adtunk és csináltunk egy studio felvételt, amely nem sokára megjelenik CD-n Csehországban és Ukrajnában egyaránt. Kaotikus, dühös hardcorepunkot nyomtunk 2 női vokállal.

Itt van még a LAST CALL FOR PEACE (www.lastcallforpeace.wz.cz or http://www.myspace.com/lastcallforpeace), akik mindent kevernek mindennel - crust/raw punk/emocore. Azt hiszem feloszlottak, de nem biztos.

A COREBASTARDS (www.corebastards.wz.cz) új énekessel büszkélkedhet – ő megint csak az Ultima Ratios Mirek. KORUBO-ra változtatták a nevüket és a stílusuk is elfordult a crust/punk felől a dark fast’n’heavy crusty hardcore irányába. Most jelentettek meg egy fasza demot az Ultima Rationál.

Az INTRUDERSS (www.intruderss.wz.cz or www.myspace.com/intrudersinyourmind) kábé 3 éve kezdett játszani, sima 82-es punk as fuck, de NAGYON raw és dallammentes úton. Én azt mndom, hogy még mindíg folyik a barátkozás a hangszerekkel, de idővel egyre jobbak lesznek. Még nincs felvételük.

A RESURGO (www.resurgo.wz.cz or www.myspace.com/resurgo) eredetileg a COREBASTARDS, INTRUDERSS és a PRIPYAT tagjaiból alakult. A zenéjük simán, valami  melodic crust/HC. Most cserélték le a fele felállásukat, szóval most Martino (a Mad Pigs énekese) dobol én meg kisegítek basszeron, amíg nem szereznek maguknak egy stabil basszusgitárost.

Egy másik, mondhatni új banda a TUMMO (www.myspace.com/tummo666), nagyon sötét és súlyosan lassú HC, ilyen bandák tagjaival, mint: THEMA 11, GOSPEL OF THE FUTURE, MORE BAD NEWS, vagy EMA CAMELIA. Nézd meg őket, ha csíped az ilyen dolgokat!

A 6MAS eredetileg valahonnan Ostrava környékéről származik – az ország északkeleti részéről, de most Brnoban élnek és kicsit vicces, de fasza old school grind/crustot játszanak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr691676363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.