12
04/2010
0

HUMAN ERROR/BLACK HOLE OF CALCUTTA SPLIT 7"

Végre egy kis újdonság a hazai d-beat védelmezőktől, hisz a Life Sentence óta nem jelent meg tőlük semmi.  A batikolt-lila-hányás színű szevenincsen 5 szösszenettel szerepelnek, míg a jenki Black Hole of Calcutta 4-el. A cucc csak kislemezen jelent meg, CD-n nem kapható, ami persze egyáltalán nem gond!

Szóval a Human Error: a hangzás igencsak el lett találva, irgalmatlan erővel sújt le minden riff és taktus, Gáborunk hangja és üvöltése mélyről felszakadó dühöt sugároz, s mindezek alatt folyamatosan zakatol a d-beat és a blast-beat. A faszik igencsak kitettek magukért, baromi jól felépítettek a dalok, király crusty riffek követik egymást (csodásan vinnyog az a fránya gitár!), nincs két egyforma nóta. Beleraktak mindent, ami csak belefér, az egyik kedvenc momentumom az „Evil prophecies” közepén levő, metálra hajazó, belassulós rész (kövezettek meg, de első hallgatáskor hirtelen az Akela – „Szökj meg” című számának eleje jutott róla eszembe). A zene mellett, amiért a Human Error az egyik legjobb hazai zenekar a szememben, azok a szövegek. Nyersek, „beleapofádba” stílusúak, nem cigánykerekezve hányják elénk a szart. Ez hiányzik számomra a mostani zenekarokból, túlkomplikálják a szövegeket, verseket próbálnak írni, csak ez sokszor a közlendő rovására megy (ha van egyáltalán közölni valójuk). Itt egy az egyben ki vannak mondva a gondolatok. Természetesen kellően komorak és komolyak a dumák, mégis kitűnik belőlük egy, mégpedig a „Gárda”. Téma, amiről mindenkinek van véleménye, mégis átfutunk felette. Slágerék megfogalmazták a lényeget: „Magyar Gárda, egyenruha?/ Így nem magyar vagy csak fasiszta!” Ezazz…

Amúgy ez a trekk lista HE részről: Megvezetett tömegek, Who’s to blame?, Gárda, Evil prophecies, Bombázás.

A másik oldalon hallható a Black Hole of Calcutta, akiket eddig nem ismertem. Picit úgy érzem, hogy ez a „B” oldal. Nem mintha nem lennének jók a nóták, nagyon fasza thrashes grindpunk móka ez, csak valahogy nem hozzák a HE színvonalát. Mondjuk, ehhez valószínűleg hozzájárul a kicsit szarabb hangzás is. A pergő hallatszik csak, a gitárok pedig igencsak halkak és vékonyak, de azért a lényeg átjön így is (azért nem kell egy korai Disclose-os hangzásra gondolni). A szövegek viszont faszajók! Van szó a túláradó amcsi patriotizmusról, az aktivizmusról, környezet/állatvédelemről, homofóbiáról, gyűlöletről. Ha már a HE-tól is idéztem akkor tőlük is fogok: „The flag that you wave/Put millions in graves”. A banda neve pedig igazán jó és találó!

Szóval, ha odavagy ezért a fajta zenéért, akkor nem fogsz befürödni, ha megveszed a lemezt, hisz az utóbbi idő legjobb magyar kiadványa. Szerintem…

Asszem még maradt pár példány Sláger dokinál, tőle rendelhetsz: disbeatrawpunk@freemail.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr951913941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.