16
05/2010
0

Warcollapse interjú

Hogy folytassam a "hagyományt" ismét egy olyan svéd banda interjúja következik, akiknek benne van a nevükben a "WAR" szócska. 1991 óta nyomják a dög crust zenéjüket kisebb döcögéssel ugyan, de a mai napig aktívak. Élmény volt őket látni tavaly. Itt az ideje megismerned őket:

Mondjátok el a banda rövid sztoriját. Mikor indult, felállás satöbbi…

Emil és én kezdtük el 1991-ben. Earcollapse név alatt, általában bebasztunk és grindcoret játszottunk. Aztán, úgy gondoltuk „miért ne legyen ez egy igazi zenekar?”, szóval a nevet megváltoztattuk Warcollapsera és elkezdtünk olyan zenét játszani, amilyet tényleg akartunk: crusty d-beatet. Felvettünk 1992-ben egy 6 számos demót a „Misery & Despair”-t, amire elég jó visszajelzések jöttek. Az akkori felállásban és énekeltem és doboltam, Emil pedig basszerozott és gitározott. Kalle és Janne röviddel ezután csatlakozott. Leszámítva a számos pozíció cserét, a felállás nem változott az évek során: Janne bass, Kalle dob, Emil gitár és én énekelek.

Miért Warcollapse?

Ez idő tájt jött a nagy „Dis-név hullám”, ami által rengeteg dis kezdőnevű zenekar jött létre, nekünk meg elegünk lett ezekből. Mindenestre, ezek a bandák sokat énekeltek a háborúról, volt háborús dal a lemezeiken, innen jött az ötlet, hogy az EAR-t, lecseréljük WAR-ra, így egy lépéssel a dis-név láz elé kerültünk. Végtére is minden ekörül forog: a háború.

Sok ember szarozza manapság a d-beatet, discoret és a crustot. Mit gondoltok erről? Ti egy crust zenekar vagytok?

Mi egy crusty d-beat punk banda vagyunk. Ha egy zenekar tetszik nekem, akkor baromira nem érdekel, hogy melyik „punk–alcsoporthoz” stílushoz tartozik. A műfaji megjelöléseknek az az előnye, hogy bizonyos irányt mutatnak olyan bandák felé, akiket még nem hallottál. A hátrányuk az, hogy ha túl komolyan veszik őket, akkor nagyon meg tudják osztani a színteret.

Úgy hallottam, hogy Jalle az igen király CRUDE S.S.-ben játszott anno… Tudnál mesélni néhány fasza momentumot a Crude S.S.-ről és az akkori fantasztikus svéd közegről?

Jah, de igaziból nincs sok sztorim. Sokat próbáltunk, kábé 2-3-szor egy héten, mert ezen kívül kurvára nem lehetett semmit sem csinálni a mi szaros kis szülőfalunkban. Söröztünk, Discharge-t, Anti-Sect-et, Disorder-t, Chaos U.K-t játszottunk és hallgattunk. Felvettünk egy csomó demót, játszottunk egy csomó helyen és szerepeltünk egy csomó válogatáson. Aztán kiléptem a bandából és elhúztam. Sok remek koncert, lemez, zenekar és fanzine volt akkoriban, mint ahogy most is. Jó idők voltak!

És Janne játszott a Dom Dar-ban… az aktív banda még?
Igen, játszott benne, de feloszlottak 1991-ben…

Mik a Warcollapse legnagyobb hatásai? És a te kedvenceid?
Túl sok ahhoz, hogy felsoroljam, de pölö: Discharge, Anti-Sect és Amebix összekeverve Japán és Görög bandákkal. Ezek befolyásolták főként a zenénket. A kedvenc cuccok a d-beat, crust, death/black metal és a még sorolhatnám… Egy hosszú véget nem érő lista helyett (túl másnapos vagyok!), inkább leírom, hogy melyik bandát hallgatom most éppen: Framtid!

Oszt meg velünk légyszíves az eddigi diszkográfiátokat és a hamarosan megjelenő cuccokat!

Split w/ E.O.M EP
Indoctri-Nation EP
Crust As Fuck Existence MCD
Split w/ DISRUPT EP
Wandering in Darkness EP
Divine Intoxication LP/CD/TAPE
Crap, Scrap and Unforgiveable Slaughter EP
Live Intoxication 10"
Defy! LP/CD
Ezeken kívül egy csomó demó, válogatás és videó anyag. Egy új feldolgozás EP-n dolgozunk éppen, melyen találomra baszunk szét néhány skandináv számot. Kiválasztottunk minden országból egy számot, de elég lassan haladunk.  Szóval dolgozunk az új albumunkon.  Azt hittük az album 2008-ra készen lesz, de a munka és személyes okok miatt szünetet kellett, hogy tartsunk. Végülis kész lett, bár nem olyan gyorsan, mint ahogy azt gondoltuk.

Ki írja a szövegeket, és miről szólnak?
Én írom őket, de Emil és Kalle is részt vett az írásban jó párszor. (Emil a "Drunk,
Collapsed, Destroyed" és a  „Kalle on Långsam Död" számokat írta) Némelyik személyes tapasztalat, másik pedig a véleményem a vallásról, az emberiségről, az igazságtalanságról, a társadalomról, és az életről általában. Egy depressziós korcs vagyok, ami feltételezem ki is derül a szövegeimből.

Van olyan EP-tek amin csak feldolgozások vannak és közreműködtetek az Anti-Cimex tribute albumon is. Mennyire tartod fontosnak feldolgozásokat játszani? Mit gondolsz a feldogozásokról?

A "Crap, Scrap and Unforgiveable Slaughter" című lemezen olyan bandák dalait dolgoztuk fel, akik rengeteget jelentettek számunkra fiatalkorunktól kezdve a mai napig. Szóval ez egy tisztelgés volt ezen remek bandák régi felvételei előtt, de emellett meg adtuk annak is a lehetőségét, hogy a most fiatal srácok felfedezzék maguknak a régi klasszikusokat. Nem szükséges feldolgozásokat csinálni, de mi mindig is szerettük őket.

Valamit a végére…

Köszi az érdeklődést! Go vegan and stay punk!

 

Májslájm: http://www.myspace.com/warcollapsed

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr832007238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.