24
05/2010
0

Jyri Jaakkola emlékére

2010. április 27-én Oaxacában [ejtsd: oahaka], Mexikóban egy nemzetközi segélykonvoj ellen irányuló rajtaütésszerű támadásban –a jelek szerint oaxacai kormányoldali– paramilitáris fegyveresek meggyilkoltak két emberi jogi aktivistát, a harminchárom éves Jyri Antero Jaakkolát, Finnország egyik ismert mozgalmárát, aki hazájában számos társadalmi szervezetben tevékenykedett, valamint Alberta „Bety” Cariñót, a mexikói őslakosok jogaiért küzdő CACTUS vezetőjét.

2010. április 27-én támadás érte a Mexikó Oaxaca államában található Juan San Copala faluba tartó karavánt, amely alapvető élelmiszert, tiszta ivóvizet, ruhaneműt és néhány egészségügyi felszerelést szállított a magát 2006-ban a tartományi igazgatástól zapatista mintára függetlennek kikiáltó, blokád alatt tartott San Juan Copolába. Meri Marjaana Mononen, az expedíció egyik finn résztvevője elmondta, a Finn Békeunió nevű szervezet képviseletében ő azért ment ki, hogy dokumentálják a faluban élők szenvedéseit, akik élelmiszer szűkében, elektromosság és gyógyszerek nélkül élnek egy paramilitáris szervezet fegyveres blokádja alatt. Négy autóban huszonöt, más hírek szerint huszonhét fő utazott, mexikói és európai (finn, olasz, belga, német) segélyszervezetek munkatársai és néhány publicista. Összesen öt európai volt a járművekben. La Sabana közelében a konvoj az úton elhelyezett kőtorlasszal találta magát szemben. Ahogyan előzetesen megegyeztek ilyen esetre készülve, azonnal megfordultak, hogy elhagyják a veszélyes helyszínt. Az egyik autó, a 2006-ban Oaxacában tüntetéseket kirobbantó tanári szakszervezetnek, a 22. Szekciónak az autója vissza tudott fordulni és el is tudott menekülni a támadás kezdetekor. A fegyveresek ekkor tüzet nyitottak a gépjárművekre és utasaikra, akik közül ketten halálos fejlövés miatt a helyszínen életüket vesztették. Az autókat negyed órán át lőtték, szitává lyuggatva azokat.
Néhányakat, köztük újságírókat és az állam kormányzójának lemondását követelő Oaxacai Lakosok Népgyűlésének (APPO) tagjait eltűntnek nyilvánítottak vagy fogságba ejtették rövid időre, többen lőtt sebeikkel az erdőbe húzódtak, és ezt követően szerencséjükre nem vették őket észre támadóik. Jelenleg is eltűntként keresnek több embert, így a CACTUS (Egységes Közösségi Segélyezési Központ – Centro de Apoyo Comunitario Trabajando Unidos) és a VOCAL (Oaxaca Autonómiát és Szabadságot Hozó Hangjai – Voces de Oaxaca con Autonomía y Libertad) néhány tagját.

A cikk tovább olvasható az Indymedian: http://www.hungary.indymedia.org/node/16880

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr982027870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.