15
07/2010
0

... néhány fanzine ajánló

… avagy tanulj nyelveket, olvass fanzineket!

 

Egy okos bácsi mondta, ámbár lehet, hogy csak ilyen közmondás, hogy annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. Bevallom őszintén, bajban vagyok, ha ezzel kapcsolatban szigorú önértékelést kellene tartanom. Belegondoltál már abba, hogy vajon teljesíteni tudnál-e egy felső fokú magyar nyelvvizsgát…? Esélyes talán, ámbár közel sem biztos. Ugyanígy vagyok az angol nyelvvel is. Az évek során a hardcorepunk-nak köszönhetően remekül ki lehet kupálódni az angol nyelvvel. Jó, ez nyelvvizsga letevéséhez vajmi kevés, azonban a színtéren belüli kommunikációhoz – ha nehézkesen is – de bőven elég. Még akkor is, ha csak „konyhanyelv”, meg erőteljesen érzékelhető – teszem azt – egy bakonyi akcentus is. Az írott anyag azonban már teljesen más és teljesen más jellegű kihívások elé állítja az angol nyelven fanzine-t olvasni vágyó delikvenst.

Vegyük példának Viktor legújabb fanzine-jét, ami angolul íródott. A miértjéről – mármint az angol nyelven történő publikálásnak az okáról Viktor az alábbiakat írja a blogjában:

„Az utóbbi hetekben, amikor nem ide írtam egy új a fanzine-t raktam össze. Annyira, mondjuk, nem számít, mert angolul van, jó sok újrahasznosított gondolattal. Leginkább azért csináltam, hogy a magyarul nem tudó barátaimnak is jusson végre valami, és hogy tudjam árulni turnén, a pénzből pedig ebédet vehessek. Itthon még a szokásos nagyságrendű terjesztést sem tervezem. De azért eléggé büszke vagyok rá. És ha valakit olyan nagyon érdekel, akkor írjon nyugodtan.” 

 

És valóban, itt egy remekbe szabott fanzine, amelynek angolsága valóban nem túl bonyolult, kivéve egy-két – számomra – bonyolultabb körmondat vagy ok-okozati összefüggés, amely ha magyar nyelven íródott volna, akkor se egyszerűen „megfejthető”. Ahogyan fentebb megfogalmazódott, elég sok ismerős sztori jön elő belőle. Gyúrd össze a Sofa-King-ek sava borsát és a Fanzine hömpölygését, így megkapod eme fanzine-t mindt tartalmilag, mind külalakilag, hiszen elengedhetetlen Henry Rollins felbukkanása, egy-két horikeri, a Cirkle Jerks és jópár csaj és az elengedhetetlen pénisz :)

 

Ha kíváncsi vagy az újságra, akkor ide írjál: sofa.king[at]freemail[dot]hu

 

Azt viszont nem tudom, hogy okos bácsik mondták-e, vagy urban legend, de a holland nyelvet valóban részeg tengerészek találhatták ki, hiszen van ebben bőven angol és német behatás. Az angol jellegű szavakkal el lehet játszadozni és önmagunknak egy „megfejtést” összerakni, azonban tényleg ez így önmegfejtés, hiszen csak elképzeled, hogy 1-1 cikk miről szólhat a DE THEEPOT 2. száma. Mindenesetre számomra szépen meg van szerkesztve és tartalmas, érdekes olvasmánynak tűnik még akkor is, ha nem túl nagy a tejedelme. Úgy érzem, hogy a nőket érintő dolgok vannak többségben, hiszen van iromány a parfümökről – nyílván antikapitalista megközelítésből, , valamint további, nőkhöz kapcsolódó cikk, elmélkedés, de találhatsz benne Pisschrist interjút – szerencsére ez angolul van – flyereket, plakátokat, keresztrejtvényt (!!!), origamit (!!!), Food Not Bombs beszámolót, vegan édesség-recepteket… Tényleg érdekesnek tűnik, lehet el kellene legalább konyhanyelven a hollandus nyelvet is sajátítani…?

Kapcsolatfelvétel: http://www.myspace.com/detheepot

 

A spnyol nyelv valami oknál mindig szinpatikus volt nekem. Egyszer bele is kezdtem egy távoktatásba, hiszen megnyerő eme nyelv dallamossága, temperamentuma és mondhatni talán, egzotikuma. Persze idő és energia hiján szép lassan abbamaradtak ezen irányú tanulmányaim, meg amit megtanulta, azt is szép lassan elfelejtettem, így kezembe véve a RESPUESTA URBANA fanzine 4. számát – a holland önmegfejtéssel ellentétben – itt már csak 1-2 szó volt ismerős, no meg néhány zenekarnév. 28 oldal, a/5-ös formátumú, de nagyon kis betűtípussal íródott ’zine-nel állunk szembe, így a tartalmassága is elég korrekt. Találó és számomra tetszetős grafikákkal díszített dolgok, írások, brnó-i/cseh színtérriport (hihetetlen, de nem Paayaa mester követte el :)), interjúk: Collectif Mary Read (remek francia politikus hip-hop, crusty arcok projectje), Iron Batasuna tourreport (na, ebben nem vagyok biztos…), CrimethInc, Pasion Por El Ruido diy hcpunk rádió, ’zine és zene rewiev-k…stb. Azt hiszem, sajnálom, hogy abba hagytam a spanyoltanulást…

 

Kapcsolatfelvétel: http://www.myspace.com/respuestaurbana

Nem, sajnos japán nyelven íródott fanzine-t nem kaptam, így ilyenről nem is írok, azonban egy jó hír, nemsokára megjelenik a Solidarity Fanzine 2. száma, az első 20 szám mellé Puszta demókazetta melléklettel…. És magyar nyelven :))))

 

 Kapcsolatfelvétel: http://www.myspace.com/solidarityfanzine

 

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr802153332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.