19
07/2010
0

cop de fona, yo!

Hogy mire jók a nemzetközi kapcsolatok ápolása, arra egy jó példa a COP DE FONA Mallorca szigetéről, akikkel az áprilisban itt járt DISKOIRAAA révén került kapcsolatba az ember fia és nézheti meg élőben ha akarja. A zenekarnak a méltán híres német Yellow Dog Records-nál nemrég megjelent lemezük kapcsán végigszántják Európa klubjainak a flaszterjeit, így ebből adódóan és éppen ezért aktuálisan jöjjön egy könnyed beszélgetés a srácokkal:

 -Kérnék egy gyors bemutatkozást:

-Marti (ének), Bernat (gitár), Jaume (basszusgitár) és Rafaelits (dobok).
 
 
-Tökre érdekelne, hogy valójában mit takar a Cop De Fona kifejezés!

-A Cop De Fona katalán jelentése szó szerint „a hurok csapása”. A „fona” egy tradicionális hurokfajta a Balearic szigetekről, ahol az ott élő emberek használták és espanto fűből készült.

 

-Van konkrét üzenete, célja a Cop De Fona-nak?

-Úgy gondolom, hogy konkrét üzenete nincs. A mi missziónk alapvetően, hogy jól érezzük magunkat a bandával, azt a zenét játsszuk, amit szeretünk és az együttesnek köszönhetően találkozhassunk sok kedves emberrel. Nem másért, mint magáért a szórakozásért alapítottuk 6 éve a zenekart. Másrészről ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs mondanivalónk. Mondanivalónk mindaz, ami körülöttünk van, a zene, amit játszunk, a hozzáállásunk, a DIY ami mind megtalálható a dalszövegeinkben. A dalszövegekkel összefügg a nyelv, amelyet a kifejezéseinkhez használunk. Mindannyian Mallorca-ról származunk, szóval katalánul éneklünk, ami egy kis nyelv. Ebben az értelemben egy kicsit életben tudjuk tartani ezt a nyelvet a hardcore segítségével. Mi valamiért úgy gondoljuk, hogy így jobb, mintha angolul vagy spanyolul énekelnénk. A Mallorca-i és katalán hardcore-punk bandák 90%-a így fejezi ki magát egyébként, no meg ebből adódóan így főleg azokat a régiókat ismerjük jobban, ahol a nyelv a katalán.

-Milyen a Mallorca-i színtér? Vannak jó zenekarok? Fanzinek? Milyen az aktivizmus felétek?
-Van pár jó banda most Mallorca-n, mint pl. az Antipatikks, Skiphö, Verval Diarrea, Mostros, Error, Bad Taste, Toc de queda. Ezek kis zenekarok és néha nem annyira aktívak, mint pár évvel ezelőtt. Akárhogy is nézem, a helyi színterünk igen kicsi és az új együttesekben rengeteg átfedés és azonosulás van a régi zenekarokkal kapcsolatban. Néha az emberek kicsit belefáradnak, hogy mindig ugyanazokat az együtteseket látják, máskülönben meg nem valami sok zenekar fordul meg felénk. Ugyanakkor a kis színtérnek is megvannak az előnyei, hiszen itt nincs megosztottság, mint a nagyvárosokban, itt mindenki játszik mindenkivel, nincsen klikkesedés, mint oly sok helyen.
Van néhány koncertre alkalmas hely akár városban, akár faluban. Pár hónapja befoglaltak egy helyet és szociális centrummá alakították, itt szintén lehet játszani távol az üzleti érdekektől vezérelt emberektől és közegtől. Hiánypótló létesítmény, hiszen az utolsó squat 2004-es kilakoltatása óta nem volt ilyen hely, és itt nem csak a zenére gondolok.

A ’zinekről annyit, hogy az utóbbi pár évben nem volt túl sok, legfőképp csak a Mangel és az Estat de Shock.

 

-Ismeritek a magyar színteret némileg?
-Hogy őszinte legyek, semmit se tudunk a magyar színtérről, nem ismerjük a zenekaraitokat, a hozzáállásotokat…stb., de reméljük, hogy a színteretek felfedezése kellemes meglepetést fog nyújtani.
 
-Mit vártok a magyar koncertjeitektől?
-Reméljük, hogy találkozunk kedves emberekkel, helyi zenekarokkal és reméljük, hogy nagyon jól fogjuk magunkat érezni.
 
-Milyen élni Mallorca szigetén? Sok a magyar turista?
-Életszerűen csak az énekesünk él Mallorca-n, a többiek Spanyolország más részein. A gitárosunk és a dobosunk Granadában, a basszusgitárosunk pedig Barcelonában lakik, de minden nyáron összejövünk a mi szigetünkön és 2-3 hetet eltöltünk itt.

Mallorca egy részről népszerű hely, másrészről viszont undorító. Tudod, turisták, hotelek, autópályák… Ezeket a szarokat nem nagyon kedveljük. Utáljuk a gazdag turistákat, de ugyanúgy utáljuk azokat a Mallorca-i embereket, akik nagyban hozzájárulnak a sziget pusztulásához, pusztításához.

 

-Köszönöm szépen az interjút és nagyon várunk benneteket. Szeretnél még valamit a végére?

-Köszönjük, hogy meginterjúvoltál minket és köszönjük, hogy érdekeltünk annyira, hogy írj és megkérdezz minket a magyar koncertjeink előtt. Szeretjük, amikor ismeretlen emberek eljönnek, hogy beszélhessenek velünk a koncertjeinken vagy bárhol máshol. Éppen ezért: meg kell ölni a kommunikáció nélküliséget!

 

Kontakt: http:// www.myspace.com/copdefona

A bejegyzés trackback címe:

https://agyampokla.blog.hu/api/trackback/id/tr962161271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.